Het gebruik van velden in formulieren

Wanneer je een formulier aanmaakt kun je verschillende soorten velden (meerkeuze, open vraag, dropdownmenu etc.) opnemen. Ook kun je per veld verschillende opties toepassen, zoals het verplicht maken van velden of bepaalde velden alleen zichtbaar maken afhankelijk van antwoorden op eerdere velden.

1. Soorten velden

2. Overige opties voor velden 

3. Volgorde aanpassen

Soorten velden

Bij het aanmaken van formulieren kun je verschillende soorten velden opnemen. Hieronder een toelichting van de verschillende soorten velden.


Tekst

Het tekstveld kan je gebruiken om bijvoorbeeld NAW-gegevens van de bezoeker te vragen. De bezoeker krijgt een klein invulveld te zien om de gegevens achter te laten. Bij het aanmaken van een tekstveld kan je ook een subtype invoeren. Vraag je een bezoeker om zijn telefoonummer, selecteer dan het subtype 'Telefoonnummer'.


Tekst lang

Lange tekst gebruik je bijvoorbeeld voor het opvragen van aanvullende informatie. Denk aan een opmerkingenveld voor de bezoeker, waarbij hij of zij in een uitgebreid tekstveld extra informatie kan achterlaten.


Checkbox

Hiermee kun je een vraag of optie voorleggen aan de bezoeker waarbij een vinkje ingevoerd kan worden om akkoord te geven. Dit type veld wordt bijvoorbeeld vaak gebruikt wanneer je een bezoeker bij het invoeren van een formulier wilt vragen om zich in te schrijven voor de nieuwsbrief.

Tip: In het tabblad Acties kan je een 'Nieuwsbrief inschrijving' actie aanmaken en het checkbox veld selecteren. Hierdoor wordt het e-mailadres van de bezoeker toegevoegd aan de E-mail campagnes.

Datum

Met dit veld kan de bezoeker een datum invullen, bijvoorbeeld de datum wanneer de bezoeker het park wil komen bezoeken of wanneer de bezoeker een fiets wil huren. Wil je naast een datum ook naar een tijdstip vragen? Dan kan je het subtype aanpassen naar 'Datum en tijd'.


Selectie

Met dit type veld kan je een bezoeker vragen om een keuze te maken uit een aantal opties. Je kan deze optie bijvoorbeeld gebruiken wanneer je wilt vragen naar de aanhef van de bezoeker. Bij het aanmaken van een selectie veld kan je kiezen uit een aantal subtypes:

  • Dropdown (meerdere opties in een uitklapmenu)
  • Radio meerkeuze (ronde meerkeuze knoppen)
  • Checkbox meerkeuze (vierkante meerkeuze knoppen)
  • Vakantiepark (te gebruiken voor organisaties met meerdere administraties)
  • Verkoopobject (te gebruiken voor organisaties met verkoopaanbod)
  • Verkoopkanaal (te gebruiken voor organisaties met verkoopaanbod. Als opties worden de toegevoegde kanalen getoond)

Bestand uploaden

Wanneer je kiest voor het veld 'Bestand uploaden', kan je een bezoeker vragen om een bijlage mee te sturen. Deze optie kan bijvoorbeeld gebruikt worden wanneer je een sollicitatie-formulier op de website wilt plaatsen waarbij de sollicitant direct zijn/haar curriculum vitae kan meesturen.


Kop

Je kunt je formulier toelichten door gebruik te maken van een Kop. Hiermee kun je ook het formulier opdelen in verschillende onderdelen. 


Overige opties voor velden

Bij ieder veld heb je de mogelijkheid om aan te geven of het veld 'Verplicht' is om door de bezoeker in te voeren. Ook heb je de mogelijkheid om een veld pas te tonen wanneer er voldaan is aan een bepaalde selectie. Hiervoor kan je de optie 'Zichtbaar wanneer gekozen voor' gebruiken.


Volgorde aanpassen

Je kunt de volgorde van de velden in het formulier aanpassen. Dit doe je door het sleepicoontje in te drukken en naar boven of beneden te slepen.

Heeft dit je vraag beantwoord? Bedankt voor je feedback Er was een probleem met het versturen van jouw feedback. Probeer het later opnieuw.