Financiële periodes (boekjaren)

In dit support artikel lees je hoe je financiële periodes (boekjaren) kunt aanmaken en kunt afsluiten.

Om ervoor te zorgen dat in een afgesloten financiële periode geen mutaties meer kunnen plaatsvinden maak je gebruik van boekjaren. Deze sluit je nadat je de controle en de aangifte over dat jaar gedaan hebt.

Nadat je een boekjaar hebt gesloten, kun je geen financiële wijziging meer doen in het boekjaar. Je kan het boekjaar eventueel opnieuw openen.

Boekjaar aanmaken

Om een financiële periode te kunnen sluiten dien je een boekjaar aan te maken.  Om dit te doen ga je naar Boekjaren. Klik op +Nieuw om een nieuw boekjaar aan te maken. Vul de startmaand in waarvoor je het boekjaar aan wilt maken.

Wanneer iemand een mutatie wil doen aan een financieel feit dat in het gesloten boekjaar valt of als iemand een financieel feit wil toevoegen dan is dit niet mogelijk en krijgen zij hiervan een melding.

Bewerken, verwijderen, opnieuw journaliseren en inzien van boekjaren

Om een overzicht te krijgen van de reeds aangemaakte boekjaren en hier wijzigingen in te doen ga je naar de Boekjaren in Booking Experts. Hier kun je de boekjaren aanpassen, verwijderen en opnieuw journaliseren.

Boekjaar bewerken

Om het boekjaar te kunnen bewerken, klik je op de startdatum van het boekjaar. Hier kun je het betreffende boekjaar qua data aanpassen. Hier kun je ook aangeven dat het boekjaar wel of niet gesloten is. (Dit wordt alleen aangegeven als de periode in het verleden ligt).

Boekjaar verwijderen

Om het boekjaar te verwijderen klik je op de startdatum van het betreffende boekjaar. Hier heb je de mogelijkheid om het boekjaar te verwijderen. Je verwijdert hier enkel de vastgestelde periode en dus niet de journaalposten van die periode!

Boekjaar opnieuw journaliseren

Het is mogelijk om een boekjaar dat niet is gesloten opnieuw te journaliseren. Hiermee kun je bijvoorbeeld wanneer je een wijziging in de financiële instellingen hebt gedaan, deze wijziging ook voor het eerder gesloten boekjaar laten gelden (deze moet je dan wel eerst openen).

Om het betreffende boekjaar te openen, klik je op de startdatum van het boekjaar. Klik op Journaliseren om de journaalposten opnieuw te laten genereren.

Boekjaar inzien

Alle financiële overzichten hebben in de filtering de boekjaren zichtbaar, zo kun je per kalenderjaar of (wanneer je met een gebroken boekjaar werkt) per boekjaar gegevens inzien.