Afrekeningen in Frankrijk

🇬🇧 English Translation

In dit supportartikel lees je hoe je afrekeningen voor eigenaren in Frankrijk maakt.

Per 1 januari 2022 is het in Frankrijk verplicht om een automatische verleggingsregel voor de btw in te voeren. Dit is van invloed op de afrekeningen voor Niet-Franse eigenaren.
Het is namelijk zo dat het bedrag van de verlegde btw direct in het bedrag van de uitbetaalde huur verrekend moet worden.

Hoe werkt het in de praktijk?

Om dit in Booking Experts te kunnen verwerken zul je een aantal aanpassingen moeten doen. Deze aanpassingen hebben betrekking op grootboekrekeningen en de commissieafspraken. Ook zal er een automatische aanpassing plaatsvinden in de factuursjabloon.

1. Instellingen Booking Experts - Grootboekrekeningen

Er zullen aanpassingen gedaan moeten worden voor de grootboekrekening van de uitbetaalde huur. Binnen deze grootboekrekening zul je in moeten stellen dat het btw percentage 0% is. De btw zit namelijk al in de uitbetaalde huur.

Je kunt er voor kiezen om voor iedere eigenaar, waar dit voor zult gaan gelden, een eigen grootboekrekening te maken of deze eigenaren te bundelen onder een gezamelijke grootboekrekening.

Je moet hiervoor de volgende stappen volgen:

1. Ga in het tablad Financieel naar Grootboekrekeningen;
    2. Maak een nieuwe grootboekrekening aan;
    3. Verwijder het standaard ingevulde btw percentage. Dit kun je doen door op het kruisje te klikken. Hierdoor zal het btw percentage 0% zijn.

2. Instellingen Booking Experts - Commissieafspraak

In de commissieafspraak met de betreffende eigenaren zijn er ook een aantal instellingen die afwijken van de standaard.
Hier nemen we je stapsgewijs in mee.

1. Ga in jouw administratie naar het tabblad 'Eigenaren';
  2. Selecteer in het rechtermenu commissieafspraken;
  3. Open een commissieafspraak van een eigenaar;
  4. Klik op de blauwe knop 'bewerk';
  5. Vink het vakje 'Gebruik btw tarief van grootboekrekeningen' aan;
  6. Vul bij onderdeel 'Huur uitbetaald aan eigenaar' de juiste grootboekrekening in (de grootboekrekening 0% btw);
  7. Sla de wijzigingen op.

3. Instellingen Booking Experts - Eigenaar

Het is noodzakelijk om in te stellen dat de eigenaar niet btw plichtig is. Dit kun je op de volgende manier instellen:

1. Ga in jouw administratie naar 'Eigenaren';
  2. Open de eigenarenkaart van de betreffende eigenaar;
  3. Klik op de blauwe knop 'bewerk';
  4. Scroll naar beneden tot 'Contract en financiële instellingen;
  5. Vink hier het vakje 'Btw plichtig' uit.

4. Instellingen Booking Experts - Factuursjabloon

Als alle bovenstaande instellingen op de vermelde manier zijn vermeldt, dan zal er automatisch op de tweede pagina van de factuur van de verhuurafrekening een nieuwe lijn tekst verschijnen. Deze tekst is als volgt:

TVA autoliquidation

Mocht deze tekst niet verschijnen op de factuur van de verhuurafrekening, loop dan de bovenstaande instellingen nogmaals na.