Google Analytics - Basis instellingen

In dit supportartikel wordt beschreven welke basis instellingen in Google Analytics door Booking Experts gehanteerd worden. Welke instellingen dit zijn en hoe dit ingesteld kan worden lees je hieronder. De volgende onderdelen komen hierbij aan bod.

1. Verwijzingsuitsluitingen
  2. Enhanced Ecommerce
  3. Het meten van reserveringen en opties

1. Verwijzingsuitsluitingen

Verwijzingsuitsluitingen toevoegen is erg belangrijk, omdat je wil voorkomen dat de omzet aan een verkeerde bron gekoppeld wordt. Door het toevoegen van verwijzingsuitsluitingen worden domeinen uitgesloten van jouw verwijzingsverkeer. Gebruikers die dan op jouw website terechtkomen via een van deze domeinen, worden niet meegeteld als verwijzingsverkeer in jouw rapporten.

Log in in Google Analytics met het account waarmee je Google Analytics hebt aangemaakt. Je komt dan vervolgens in een scherm. Klik hier onderin op Beheerder.

Lijst met verwijzingsuitsluitingen

Nadat je op 'Beheerder' hebt geklikt, komt er een overzicht van informatie tevoorschijn. Onder  property staan diverse opties. Ga naar Trackinginfo en vervolgens naar Lijst met verwijzingsuitsluitingen.

Verwijzingsuitsluiting toevoegen

Je bent nu aangekomen bij het overzicht van 'Lijst van verwijzingsuitsluitingen'. Hier kun je domeinen uitsluiten van jouw verwijzingsverkeer. Klik op  'Verwijzingsuitsluiting toevoegen'.De volgende URL's moeten in ieder geval worden uitgesloten:

Je hebt nu de verwijzingsuitsluitingen toegevoegd. Gebruikers die nu op jouw site zijn terechtgekomen via een van deze domeinen, worden niet meegeteld als verwijzingsverkeer.

2. Enhanced E-commerce

Om het koop- en winkelgedrag van bezoekers in kaart te brengen, is het noodzakelijk om Enhanced E-commerce in te stellen. Door e-commerce bij te houden, krijgt u meer inzicht in de waarde van uw digitale bedrijfsactiviteiten. Om onder andere de productverkopen (reserveringen) en bijbehorende bedragen inzichtelijk te krijgen, zie onderstaande instructie.

Log in in Google Analytics met het account waarmee je Google Analytics hebt aangemaakt, klik linksonderin op  Beheerder en klik in de derde kolom 'Weergave' op Instellingen voor e-commerce.

Vervolgens is het mogelijk om een tweetal zaken te activeren, namelijk  E-commerce inschakelen en Geoptimaliseerde e-commercerapportage inschakelen. Zorg ervoor dat beide onderdelen op AAN worden gezet en druk vervolgens op Opslaan.

Door E-commerce in te schakelen, is het mogelijk om vanaf dan interessante informatie te achterhalen. Ga hiervoor in de linkerkolom naar Conversies > E-Commerce.

3. Het meten van opties

In Google Analytics is het mogelijk om doelen in te stellen, waarbij bijvoorbeeld  Opties gemeten kunnen worden. Hoe deze doelen ingesteld moeten worden valt hieronder te lezen.

Log in in Google Analytics met het account waarmee je Google Analytics hebt aangemaakt, klik linksonderin op  Beheerder en klik in de derde kolom 'Weergave' op Doelen.

Klik vervolgens op + NIEUW DOEL en lees hieronder hoe het meten van een Opties ingesteld kan worden:Opties meten in Google Analytics

Het aanmaken van een nieuw doel in Google Analytics kan in drie stappen worden doorlopen:

In de 1e stap  Doelconfiguratie kiest u voor 'Aangepast' en drukt u op doorgaan;

In de 2e stap  Doelbeschrijving voert u de naam van het te meten doel in, bijvoorbeeld 'Optie'. Daarnaast kiest u voor het type 'Bestemming' en klikt u op doorgaan;

In de laatste en 3e stap  Doeldetails voert u de details van het te meten doel in. Voor het meten van een reservering kiest u voor de volgende instellingen:

Voor Bestemming klikt u op de dropdown en kiest u voor 'Reguliere expressie'. In het veld voert u de volgende reguliere expressie in:

options\/[0-9]+\/option_confirmed

Zet vervolgens de Trechter op 'Aan' en vul de volgende stappen in:

Stap 1: Selecteer gasten
Scherm/pagina: options\/[0-9]+\/guest_group\/edit

Stap 2: Selecteer extra's
Scherm/pagina: options\/[0-9]+\/extras\/edit

Stap 3: Vul persoonsgegevens in
Scherm/pagina: options\/[0-9]+\/info\/edit

Zet vervolgens helemaal rechts de instelling Verplicht? op 'Ja' en druk op Opslaan