Grootboekrekening toewijzen

🇬🇧 English translation

Kostenposten, de opbrengst van de huur, commissies en producten in de kassa wijs je toe aan een grootboekrekening. Door deze grootboekrekening wordt de financiële registratie op een bepaalde manier afgehandeld. Hoe de afhandeling precies verloopt, is afhankelijk van de instellingen van de organisatie en de grootboekrekening.

1. Grootboek toewijzen
2. Niet toegewezen grootboeken zijn ongecategoriseerd
3. Toegewezen grootboekrekening wijzigen
4. De takenlijst instellen voor de Taken app

Grootboek toewijzen

Een grootboek wijs je toe aan de juiste kosten. Hiermee wordt het betreffende product in de toekomst op de juiste grootboekrekening geboekt. Dit doe je op de volgende manier:

1. Maak de gewenste grootboeken aan;
2. Ga naar het tabblad  Financieel;
3. Klik in het rechter submenu op  Grootboekrekening;
4. Klik bovenaan op  Toewijzen;
5. Hier vind je een overzicht van alle grootboeken. In de kolom Grootboekrekening zie je welke kosten nog niet toegewezen zijn. Je kunt op het artikel doorklikken om direct op de juiste pagina terecht te komen waar je het artikel toewijst aan de juiste grootboek.

Niet toegewezen grootboeken zijn ongecategoriseerd

Alle factuurregels die niet gekoppeld zijn aan een grootboekrekening worden standaard geboekt op de volgende grootboekrekeningen:

1. Ongecategoriseerde betalingen;
2. Ongecategoriseerde kosten;
3. Ongecategoriseerde inkomsten.

Deze rekeningen hebben standaard geen grootboeknummer in Booking Experts. Hierdoor kunnen zij niet gesynchroniseerd worden met je boekhoudpakket. Daarnaast worden deze rekeningen in een aparte kleur getoond in de saldibalans.

Om een goed sluitende financiële administratie te krijgen, dien je deze posten goed in te richten voor de toekomst én voor de geboekte regels in het verleden.

Toegewezen grootboekrekening wijzigen

Je kunt een toegewezen grootboekrekening wijzigen. Hiermee wordt het betreffende product in de toekomst op de juiste grootboekrekening geboekt. Dit doe je op de volgende manier:

1. Ga naar het tabblad  Financieel;
2. Klik in het rechter submenu op  Grootboekrekening;
3. Klik bovenaan op  Toewijzen;
4. Vervolgens zie je een lijst met kostenposten, betaalmethodes etc. waaraan grootboekrekeningen zijn toegewezen;
5. Zoek door middel van de Windows toetsen  ctrl + f of de Apple toetsen cmd + f naar de betreffende omschrijving;
6. Indien gewenst kun je ook filteren op een bepaalde grootboekrekening;
7. Klik op de kostenpost, betaalmethode etc. om te bewerken;
8. Kies de gewenste grootboekrekening en sla de wijzigingen op.

Overzicht van de grootboekrekeningen

Een grootboekrekening kan op verschillende plekken in het systeem gebruikt worden, bijvoorbeeld bij de kostenposten, accommodatietypes, commissie afspraken etc.

Daarnaast kan een grootboekrekening gebruikt worden in journaalposten die in je saldibalans verwerkt zijn, terugkomen op factuur- of kassabonregels en zelfs bij betalingen.

Om een snel overzicht te krijgen van de plekken waar de grootboekrekening terugkomt, dien je de betreffende grootboekrekening te openen:

1. Ga naar het tabblad  Financieel;
2. Kies in het rechter submenu voor  Grootboekrekeningen;
3. Klik op de naam van de grootboekrekening die je wilt inzien.