Grootboekrekening toewijzen


Kostenposten, de opbrengst van de huur, commissies en producten in de kassa wijs je toe aan een grootboekrekening. Door deze grootboekrekening wordt de financiële registratie op een bepaalde manier afgehandeld. Hoe de afhandeling precies verloopt, is afhankelijk van de instellingen van de organisatie en de grootboekrekening.

Grootboek toewijzen

Een grootboek wijs je toe aan de juiste kosten. Hiermee wordt het betreffende product in de toekomst op de juiste grootboekrekening geboekt. Maak hiervoor de gewenste grootboeken aan. Ga de naar Grootboekrekeningen toe. Klik bovenaan op Toewijzingen. Hier vind je een overzicht van alle grootboeken. In de kolom Grootboekrekening zie je welke kosten nog niet toegewezen zijn. Je kunt op het artikel doorklikken om direct op de juiste pagina terecht te komen waar je het artikel toewijst aan de juiste grootboek.

Niet toegewezen grootboeken zijn ongecategoriseerd

Alle factuurregels die niet gekoppeld zijn aan een grootboekrekening worden standaard geboekt op de volgende grootboekrekeningen:

  • Ongecategoriseerde betalingen; 
  • Ongecategoriseerde kosten; 
  • Ongecategoriseerde inkomsten.

Deze rekeningen hebben standaard geen grootboeknummer in Booking Experts. Hierdoor kunnen zij niet gesynchroniseerd worden met je boekhoudpakket.

Om een goed sluitende financiële administratie te krijgen, dien je deze posten goed in te richten voor de toekomst én voor de geboekte regels in het verleden.

Toegewezen grootboekrekening wijzigen

Je kunt een toegewezen grootboekrekening wijzigen. Hiermee wordt het betreffende product in de toekomst op de juiste grootboekrekening geboekt. Over het wijzigen van een toegewezen grootboekrekening en de gevolgen van deze actie, vind je meer in dit support artikel.

Overzicht van de grootboekrekeningen

Een grootboekrekening kan op verschillende plekken in het systeem gebruikt worden, bijvoorbeeld bij kostenposten en commissie afspraken etc. 

Daarnaast kan een grootboekrekening gebruikt worden in journaalposten die je in saldibalans verwerkt zijn, terugkomen op factuur- of kassabon regels en zelf bij betalingen. 

Om een snel overzicht te krijgen van de plekken waar de grootboekrekening terugkomt, dien je de betreffende grootboekrekening te openen. Ga hiervoor naar de Grootboekrekeningen en klik op de naam van de grootboekrekening die je wilt zien. Aan de rechterkant vind je de artikelen die aan dit grootboek hangen.


🇬🇧 🇩🇪

Heeft dit je vraag beantwoord? Bedankt voor je feedback Er was een probleem met het versturen van jouw feedback. Probeer het later opnieuw.