Nieuwe Statistieken

Via de statistieken module heb je goed inzichtelijk hoe het gaat op je park. We kennen binnen Booking Experts verschillende soorten statistieken. We leggen in dit artikel het verschil uit.

In de statistieken worden enkel bevestigde reserveringen meegenomen. Annuleringen worden niet meegenomen. Ook zijn alle bedragen exclusief BTW.

KPI's

Naam statistiek Omschrijving Rekenvoorbeeld Tips
Bezetting Het percentage van de beschikbare objecten dat verhuurd is gedurende een specifieke periode. Als er 100 beschikbare objecten zijn en 80 zijn verhuurd, dan is de bezettingsgraad 80 / 100 × 100% = 80%. Vergelijk de bezettingsgraad wekelijks met de bezettingsgraad van vorig jaar. Is de zomer al vrij volgeboekt maar heb je nog ruimte in de meivakantie? Speel hier dan op in door bijvoorbeeld een kortingsactie in te zetten.
Gemiddelde totale omzet per beschikbare objectnacht (TRevPar) De totale omzet uit alle diensten en producten gedeeld door het totaal aantal beschikbare objectnachten. Als de totale omzet €15.000,- is (€10.000,- euro huurinkomsten en €5.000,- overige inkomsten) en er zijn 100 beschikbare objecten, dan is de TRevPAR €150,-. TrevPar houdt ook rekening met de kosten die een gast maak op het park. Alles wat je aan de bestelling toevoegt wordt hierin meegenomen. Denk aan het bijboeken van bedlinnen, het huren van fietsen en dergelijke.
Gemiddelde huuromzet per beschikbare objectnacht (RevPar) De totale huuromzet van objecten gedeeld door het totaal aantal beschikbare objectnachten. Als de totale huuromzet €10.000,- is en er zijn 100 beschikbare objecten, dan is de RevPAR €100,-. RevPar wordt beschouwd als een nuttigere statistiek omdat het niet alleen naar de dagelijkse prijs kijkt, maar ook rekening houdt met de dagelijkse bezettingsgraad. Want hoe meer objecten verhuurd zijn tegen een hogere prijs hoe meer omzet je genereert. Het is verstandig om de RevPar en ADR te blijven vergelijken en je niet enkel op óf de RevPar óf de ADR te richten.
Gemiddelde huurprijs van een verhuurde objectnacht (ADR) De gemiddelde huuromzet gedeeld door het aantal verhuurde objectnachten. Als de totale huuromzet €10.000,- is van de in totaal 100 verhuurde objectnachten, dan is de ADR €100,-. Belangrijke statistiek die de winstgevendheid weergeeft. Je ADR is optimaal wanneer deze in balans is met de bezettingsgraad en daarmee een zo hoog mogelijke RevPAR oplevert.
Gemiddelde totale omzet per verhuurde objectnacht (TRevPor) De totale omzet gedeeld door het aantal verhuurde objectnachten. Als de totale omzet €15.000,- is en 90 objecten waren bezet, dan is de TRevPor €166,67. TrevPor houdt rekening met de totale inkomsten per bezet object, waardoor je een beter inzicht krijgt in hoeveel winst je maakt op de gasten die daadwerkelijk in je objecten verblijven. Het geeft inzicht in wat de gast uitgeeft op je park tijdens het verblijf.

Verblijven

Naam statistiek Omschrijving Rekenvoorbeeld
Totale omzet De totale omzet van alle gerealiseerde of verwachte verblijven in een bepaalde periode. Inclusief huuropbrengsten van objecten en alle andere dienst/product opbrengsten. Als de huuromzet €10.000,- is en omzet uit andere diensten/producten is €5.000,-, dan is de totale omzet €15.000,-.
Huuromzet De totale huuromzet van alle gemaakte boekingen in een bepaalde periode. Als 10 objecten worden verhuurd voor €100,-/nacht voor 10 nachten, dan is de huur omzet €10.000,-.

Boekingen

Naam statistiek Omschrijving Rekenvoorbeeld
Totale geboekte omzet De totale omzet van alle gemaakte boekingen in een bepaalde periode. Inclusief huuropbrengsten van objecten en van alle andere diensten/product opbrengsten. Als er 10 boekingen worden gedaan in een periode met een gemiddelde totale waarde van €500,-, is de totale opbrengst €5000,-.
Geboekte huuromzet De totale huuromzet welke is gegenereerd gedurende een boekingsperiode. Als een reservering een huur heeft van €100,- per nacht en er worden in een periode 20 nachten geboekt, dan is de geboekte huuropbrengst €2000,-.
Aantal boekingen Het aantal gemaakte boekingen in een bepaalde periode. Boekingen met meerdere reserveringen worden meerdere keren geteld. Wanneer er 10 boekingen in een bepaalde periode gemaakt zijn waaronder 1 groepsboeking bestaande uit 2 reserveringen is het aantal boekingen 11.

Objecten

Naam statistiek Omschrijving Rekenvoorbeeld
Aantal actieve objectnachten Het aantal nachten waarin een object te verhuren of te blokkeren is in een bepaalde periode. Een object is te verhuren of te blokkeren zolang deze een inrichting heeft welke "in de verhuur" is. Stel een object gaat op 21 juli in de verhuur, dan is het totaal aantal actieve nachten in juli voor dat object 31 - 20 = 11
Aantal geblokkeerde objectnachten Het aantal actieve objectnachten die niet verhuurbaar zijn door een blokkade, bijvoorbeeld vanwege onderhoud. Als er 10 objecten zijn en 2 zijn buiten gebruik, is het aantal geblokkeerde objecten 2.
Aantal beschikbare objectnachten Het aantal actieve objectnachten minus het aantal geblokkeerde objectnachten. Als er op een dag 100 actieve objecten zijn en 10 zijn buiten gebruik, dan is het totaal aantal beschikbare objectnachten 100 - 10 = 90.
Aantal verhuurde objectnachten

Het aantal nachten in een bepaalde periode waarin een object verhuurd is middels een reservering.


Als van de 100 beschikbare objecten er 90 geboekt zijn door gasten, dan zijn de verhuurde objecten 90.
Aantal nog te verhuren objectnachten Het aantal beschikbare objectnachten minus het aantal verhuurde objectnachten. Als er 100 beschikbare objectnachten zijn en 90 objectnachten zijn verhuurd, dan zijn er nog 10 objectnachten te verhuren.

Gasten en reserveringen

Naam statistiek Omschrijving Rekenvoorbeeld Tips
Aantal gastnachten Het totaal aantal gasten (per nacht) dat verblijft in een bepaalde periode. Een reservering voor twee personen en twee nachten telt dus bijvoorbeeld voor 4. Elke verbleven nacht van 1 gast telt als 1. Voorbeeld: 2 gasten verblijven 3 nachten en 1 gast verblijft 5 nachten. Dan is het aantal aanwezige gasten 2 x 3 + 5 = 11.
Aantal Check-ins Het aantal reserveringen dat naar verwachting aankomt in een bepaalde periode. Als er 30 reserveringen zijn gemaakt voor aankomst woensdag, is het aantal check-ins 30. Het aantal check ins is een handige statistiek om te sturen op de juiste bezetting voor je receptie.
Aantal aankomende gasten Het aantal gasten dat aankomst in een bepaalde periode. Dit zijn de gasten die in die periode aanwezig zijn op de eerste nacht van de reservering. Als 50 individuele gasten een reservering hebben voor maandag, is het aantal aankomende gasten 50. Geef het aantal aankomende gasten door aan de eetgelegenheden op je park zodat ze hier in de bezetting rekening mee kunnen houden. Veel aankomende gasten halen graag op de eerste avond een maaltijd af of gaan uit eten op je park. Deze statistiek zou je ook kunnen uitsplitsen per leeftijdscategorie. Kies als grafiektype Tabel voor de exacte aantallen.
Vertrekkende gasten Het aantal gasten dat vertrekt in een bepaalde periode. Dit zijn de gasten die in die periode aanwezig zijn op de laatste nacht van een reservering. Als 40 individuele gasten gepland staan om op dinsdag uit te checken, is het aantal vertrekkende gasten 40.
Verblijvende gasten Het aantal gastnachten exclusief aankomst- en vertrekdagen binnen een geselecteerde verblijfsperiode. Dit laat zien hoeveel gasten de hele dag aanwezig zijn op het park. Als 20 gasten van de aankomst op maandag overblijven tot woensdag, dan is het aantal verblijvende gasten op dinsdag 20. Handig om door te geven aan het animatieteam! Splits deze statistiek uit op leeftijdscategorie en kies als grafiektype Tabel je weet precies hoeveel kinderen aanwezig zijn op welke dag.
Aantal Check-outs Het aantal reserveringen dat naar verwachting vertrekt in een bepaalde periode. Als er 35 reserveringen eindigen op donderdag, is het aantal check-outs 35. Deze statistiek is ook interessant voor de bezetting op je park. Denk aan receptie personeel en aan de eindschoonmaak van de objecten.
Gemiddelde huuromzet per gastnacht De huuromzet gedeeld door het aantal gastnachten. Als de totale huuromzet €2.000,- is en er zijn 50 gasten, dan is de gemiddelde huuromzet per gastnacht €2.000,- / 50 = €40,-.
Gemiddelde totale omzet per aanwezige gast De totale omzet gedeeld door het aantal gastnachten. Als de totale omzet (huuromzet + overige producten etc.) €5.000,- is en er zijn 50 gasten, dan is de gemiddelde totale omzet per aanwezige gast = €5.000,- / 50 = €100,-.
Gemiddeld aantal aanwezige gasten per verhuurd object (per nacht) Het aantal gastnachten gedeeld door het aantal verhuurde objectnachten. Dit laat zien hoeveel gasten gemiddeld in een object aanwezig zijn. Als 60 gasten verblijven verdeeld over 30 objecten, dan is het gemiddelde 60 / 30 = 2 gasten per verhuurde nacht.

🇬🇧 🇩🇪

Heeft dit je vraag beantwoord? Bedankt voor je feedback Er was een probleem met het versturen van jouw feedback. Probeer het later opnieuw.