Prijslijsten

🇬🇧 English translation

In dit support artikel vind je alle informatie over de prijslijsten. Binnen de prijsbeleid tool bieden we tal van mogelijkheden om op een efficiënte manier je prijzen te overzien, in te voeren en strategisch in te richten. Je kan meerdere types koppelen aan één prijslijst en hier een vaste indexatie voor instellen.

1. Prijslijst maken
2. Soort prijslijsten
3. Jaar- en weekoverzicht
4. Prijzen invoeren en wijzigen
5. Length Of Stay - Vaste prijs voor vaste verblijfsduur
6. Prijslijst koppelen
7. Aankomst en vertrek
8. Indexatie
9. Prijzen kopiëren naar volgend jaar
10. Prijzen kopiëren van ander type
11. Prijzen indexeren per periode
12. Prijsberekening
13. Prijzen klaarzetten en later publiceren
14. Prijslijsten in gebruik- niet in gebruik
15. Geschiedenis

Prijslijst maken

Je start met het aanmaken van een prijslijst. Daarna ga je de prijzen invoeren. We leggen je hier uit hoe je de prijslijst aanmaakt.

1. Ga naar het tabblad  Inrichting;
2. Kies in het rechter submenu voor  Prijslijsten;
3. Klik op de knop  +Nieuwe prijslijst;
4. Geef de prijslijst een naam en sla dit op.

Soort prijslijsten

Elke prijslijst heeft één of twee eigen prijslijsten (eenvoudige of ingewikkelde). Voor je eigen website werk je standaard met de ingewikkelde prijzen. Deze prijslijst geeft je de mogelijkheid om met meerdere prijsperiodes te werken, zoals met nacht-, midweek-, weekend-, week- en een vast set prijzen te werken.

Het is mogelijk om naast je eigen (ingewikkelde) prijslijst een eenvoudige prijslijst te gebruiken voor touroperators. Deze eenvoudige prijslijst werkt alleen op basis van nachtprijzen.

Per kanaal stel je in welke soort prijslijst geldt.

1. Klik rechts boven op het   Tandwieltje;
2. Kies in het rechter submenu voor   Kanalen;
3. Klik op   Bewerk bij het kanaal waarvan je de prijslijst wilt aanpassen;
4. Sla de wijziging op door op   Kanaal bewaren te klikken.

Jaar - en weekoverzicht

Als je naar de prijslijsten gaat, zie je standaard in het jaaroverzicht. Het jaaroverzicht is bedoeld om jou een globaal beeld te geven van je prijsbeleid. Je hebt de mogelijkheid om af te wijken van de jaarperiodes. Dit kun je verwerken in het betreffende   weekoverzicht. Tevens is het weekoverzicht een goede tool om de prijzen in het jaaroverzicht te controleren.

Legenda

Per nummer (zie screenshot hieronder) leggen we uit wat de betekenis van dit item is.

1. Navigatie om een andere datum selectie te bekijken;
2. De prijsgenerator waarmee je gemakkelijk prijslijsten invoert voor een langere periode;
3. De week inclusief weeknummer. Door hierop te klikken, ga je verder naar de prijzen van deze specifieke periode;
4. Aan de hand van de 'vinkjes' kun je prijzen aan- of uitzetten;
5. Prijzen invoeren en/of wijzigen;
6. Prijskolommen toevoegen aan de prijslijst;
7. Prijslijst indexeren of kopiëren.

Bij de ingewikkelde prijslijst is het mogelijk om je prijslijst te exporteren en prijzen te importeren middels de exporteer en importeer button. Let op: de prijskolommen worden bij het importeren niet meegenomen. De geïmporteerde prijzen worden in het weekoverzicht getoond.

Gele kleur

De week waarin je een aanpassing hebt gedaan, dus waar je een afwijkende prijs invoert, wordt in het jaaroverzicht geel. Door in de linker kolom op de betreffende week te klikken, ga je naar het weekoverzicht waarin je specifieke aanpassingen in de prijs kunt doen. Als je vanuit het jaaroverzicht over de betreffende gele week hoovert, zie je direct wat de afwijkende weekprijzen zijn.

Let op: Hoe zie je of er afwijkende prijzen in het weekoverzicht zijn die de prijzen in het jaaroverzicht overschrijven? In jaaroverzicht maak je de standaard prijzen. Als je daarvan afwijkt op weekniveau, dan wordt de prijs in het jaaroverzicht niet automatisch aangepast.

De prijs in het jaaroverzicht wordt geel in het weekoverzicht + de data (het weeknummer) in het jaaroverzicht wordt geel.

Kolommen

Je  bepaalt zelf welke prijskolommen in het overzicht staan. Tip: gebruik alleen de meest voorkomende kolommen om zo overzicht te behouden.

Toevoegen kolom

Op de volgende manier voeg je een prijsperiode toe aan de prijslijst.

1. In het prijsoverzicht klik je op het potloodje;
2. Klik vervolgens op   + Nieuw;
3. Stel de gewenste nieuwe prijsperiode samen;
4. Klik op   Prijsperiode toevoegen;
5. Indien gewenst, kun je de prijsperiodes verslepen door de streepjes ingedrukt te houden en te swipen om de volgorde aan te passen in het prijsoverzicht.

Volgorde kolom wijzigen

De volgorde van de prijsperiodes wijzig je door door te klikken op de streepjes voor de gewenste periode en dit ingedrukt te houden. Terwijl je dit indrukt swipe je om de volgorde aan te passen in het prijsoverzicht.

Verwijderen kolom

Je kunt een prijsperiode verwijderen door achter de betreffende prijsperiode te klikken op   Verwijderen.

Betekenis symbool vlag

Aan de hand van het vlaggetje in de kolom van het weeknummer geven we aan of er een feestdag is gedurende deze week. Zweef met je muis over het vlaggetje om te zien welke feestdagen in deze week vallen.

Prijzen invoeren en wijzigen

In het prijsoverzicht kun je op verschillende manieren een prijs invoeren en/of wijzigen:

• Door een prijs in te voeren in één van de beschikbare velden. Dit kan via het jaar- en weekoverzicht;
  • Door de prijsgenerator te gebruiken aan de bovenzijde van de pagina.

Na het doorvoeren van een wijziging, klik je links onderin op   Prijslijst bewaren. Hierna is de prijslijst opgeslagen en gepubliceerd.

Let op: Als je een prijs van € 0,- invoert, dan is de accommodatie gratis te boeken! Laat het vlak leeg of voer een prijs in, maar gebruik nooit € 0.

Length Of Stay - Vaste prijs voor vaste verblijfsduur

In de weekweergave kun je een vaste prijs instellen voor een bepaalde verblijfsduur, bijvoorbeeld een speciaal tarief voor 3, 7 of 14 nachten. Let op: je voert hier de prijs in voor het totaal aantal nachten (dus niet de nachtprijs).

Je kunt prijzen op weekniveau aan- en uitzetten. Dit is handig, omdat je dan nog flexibeler kunt zijn in de prijzen die jij aanbiedt. Daarnaast kun je de 'gaten' in het planbord vullen waardoor de bezetting verhoogd kan worden.

Prijslijst koppelen

Een prijslijst koppel je aan de gewenste types. Eventueel doe je dit met een verhouding van een factor en/of vast bedrag. Deze indexatie betekent het automatisch verhogen van een prijslijst naar dat specifiek gekoppelde type. De bedragen kunnen ook automatisch afgerond worden op een gewenst bedrag met een zelf te kiezen afrondingsrichting.

1. Ga naar het tabblad  Inrichting;
2. Kies in het rechter submenu voor  Prijslijsten;
3. Klik op de gewenste prijslijst;
4. Klik op de button  Type koppelen;
5. Klik achter het gewenste type op  Type koppelen;

6. Stel de indexatie in;

Tip: de indexatie kan met een factor en/of vast bedrag. Je kan eventueel de voorbeeldprijzen bekijken door op de knop te klikken.  Met factor 1 en € 0 zal de basis prijs worden overgenomen.

7. Klik op  Type bewaren

Let op: Koppel je meerdere types aan een prijslijst, dan gelden dezelfde aankomst- en vertrekdagen.

Aankomst en vertrek

Per prijslijst bepaal je de aankomst- en vertrekdagen. Je bepaalt hiermee op welke dagen men mag in- en uitchecken.  Voorbeeld: Je stelt in dat 1 januari geen aankomstdag is. Hierdoor kan nooit geboekt worden met aankomst om 1 januari.

1. Ga naar het tabblad  Inrichting;
2. Kies in het rechter submenu voor  Prijslijsten;
3. Klik op de gewenste prijslijst;
4. Ga naar het sub tabblad  Aankomst en vertrek;
5. Zet de vinkjes aan- of uit bij de gewenste dagen;
 6. Klik onderaan in de zwarte balk op  Toepassen.

Indexatie

Het is mogelijk om prijslijsten te indexeren. Dit betekent het automatisch verhogen van een prijslijst met een zelf te kiezen percentage of bedrag bij het kopiëren van een prijslijst naar een volgend jaar of naar een ander accommodatietype met behoud van de feestdagen. De bedragen kunnen ook automatisch afgerond worden op een gewenst bedrag met een zelf te kiezen afrondingsrichting.

Prijzen kopiëren naar volgend jaar

Je kunt een prijslijst kopiëren naar een volgend jaar met behoud van de feestdagen én met een indexatie van een zelf te kiezen percentage.

1. Ga naar het tabblad  Inrichting;
2. Kies in het rechter submenu voor  Prijslijsten;
3. Klik op de gewenste prijslijst ;
4. Ga naar het tabblad  Ingewikkelde of Eenvoudige prijzen;
5. Klik op  Acties;
6. Klik vervolgens rechts boven op   Kopieer jaar;

7. Selecteer het jaar waar je naar wilt kopiëren;
8. Voer eventueel een indexatie door door te klikken op  Indexatie toepassen;
9. Klik ten slotte op: Ik begrijp het, kopieer de prijzen.

Let op: Na het maken van een kopie, raden wij aan om de prijzen en periodes te controleren, met name rond feestdagen.

Prijzen kopiëren van ander type

Naast het kopiëren van een prijslijst naar een volgend jaar, kun je ook een prijslijst kopiëren naar een ander type. Hierbij kun je nog kiezen om een bepaalde periode te kopiëren.

1. Ga naar het tabblad  Inrichting;
2. Kies in het rechter submenu voor  Prijslijsten;
3. Klik op de gewenste prijslijst;
4. Ga naar het tabblad  Ingewikkelde of Eenvoudige prijzen;
5. Klik op  Acties;
6. Klik vervolgens rechts boven op   Kopieer van andere prijslijst;

7. Selecteer de prijslijst die je wilt kopiëren;
8. Geef een eventuele periode op;
9. Voer eventueel een indexatie door door te klikken op   Indexatie toepassen;
10. Klik ten slotte op  Kopieer.

Let op: Na het maken van een kopie, raden wij aan om de prijzen en periodes te controleren, met name rond feestdagen.

Prijzen indexeren per periode

Het is mogelijk om prijzen te indexeren voor een bepaalde periode:

1. Ga naar het tabblad  Inrichting;
2. Kies in het rechter submenu voor  Prijslijsten;
3. Klik op de gewenste prijslijst;
4. Ga naar het tabblad  Ingewikkelde of Eenvoudige prijzen;
5. Klik op  Acties;
6. Klik vervolgens rechts boven op   Kopieer van andere prijslijst;

7. Voer de te indexeren periode in;
8. Kies de manier van indexeren en eventuele afrondingswijze;
9. Klik op  Toepassen.

Prijsberekening

Een prijslijst berekent altijd de prijs zo voordelig mogelijk voor de bezoeker.

Bijvoorbeeld: De huurprijs is lager dan mijn weekprijs. Hoe kan dat?

In de meeste gevallen heb je dan ook een weekend + midweek prijs die samen goedkoper is dan de weekprijs. Het systeem kiest dan de samengestelde prijs boven de weekprijs, omdat de gast altijd de goedkoopste huurprijs krijgt. Bijvoorbeeld de volgende prijsstelling:

Week van maandag tot maandag: € 495,-
Week van vrijdag tot vrijdag: € 495,-
Midweek van maandag tot vrijdag: € 295,-
Weekend van vrijdag tot maandag: € 195,-

Het is in dit geval dus voor de bezoeker voordeliger om een midweek en een weekend te reserveren (€295,- + €195,- = € 490,-) dan een week van maandag tot maandag.
Op de site zal de weekprijs van maandag tot maandag weergegeven worden van € 490,- in plaats van de € 495,- aangezien een midweek en weekend ook van maandag tot maandag loopt.

Prijzen klaarzetten en later publiceren

Als gebruiker van Booking Experts wil je in sommige situaties prijslijsten voor een toekomstig kalenderjaar of verhuurseizoen klaarzetten zonder dat deze ook direct gepubliceerd worden op de online kanalen. Dit omdat gasten pas vanaf een specifieke publicatiedatum mogen boeken voor een nieuw seizoen. Door het vooraf dichtzetten van de aankomst- en vertrekdagen van de zojuist ingevoerde prijsperiodes voorkom je dat prijzen direct via de online kanalen gepubliceerd worden. Ook voor reserveringen via de backoffice zullen de prijzen niet actief boekbaar zijn.

In Booking Experts kun je op de volgende manier prijzen klaarzetten:

1. Ga naar het tabblad  Inrichting;
2. Kies in het rechter submenu voor  Prijslijsten;
3. Klik op de gewenste prijslijst;
4.  Ga naar het tabblad Aankomst en vertrek;
5. Zet de vinkjes uit (of gebruik de aankomst en vertrek generator om dit in bulk te doen) en klik op  Toepassen

6. Zet vervolgens alle prijzen in de prijslijsten zoals je gewend bent;
7. Tot slot zet je de aankomst en vertrekdagen weer open. Dit doe je op dezelfde manier als in stap 1 tot en met 3.

Prijslijsten in gebruik- niet in gebruik

Je kunt in het overzicht van de prijslijsten zien of deze wel- of niet gekoppeld is aan een type.

1. Ga naar het tabblad Inrichting;
2. Kies in het rechter submenu voor Prijslijsten.

15. Geschiedenis

Het is mogelijk om de wijzigingen in te zien die in een prijslijst zijn gedaan. Hiervoor ga je naar de betreffende prijslijst en klik je op het tabblad Geschiedenis.

Hier kun je de betreffende prijzen en/of prijsregels vanuit de prijsgeschiedenis exporteren.
Onder het zij-menu wordt ook een overzicht weergegeven van alle wijzigen die gedaan zijn.

Let op! Er wordt een 'snapshot' van de prijslijst genomen na 60 minuten, dit om te voorkomen dat elke kleine wijziging apart wordt geregistreerd.