Prijslijsten

🇬🇧 English translation

In dit support artikel vind je alle informatie over de prijslijsten. Binnen de prijsbeleid tool bieden we tal van mogelijkheden om op een efficiënte manier je prijzen te overzien, in te voeren en strategisch in te richten.

1. 📹 - Introductie prijslijsten
2. Soort prijslijsten
3. Jaar- en weekoverzicht
4. Length Of Stay - Vaste prijs voor vaste verblijfsduur
5. Prijzen invoeren en/of wijzigen
6. Prijslijst types
7. Indexatie
8. Prijzen kopiëren naar volgend jaar
9. Prijzen kopiëren van ander type
10. Prijzen indexeren per periode
11. Prijsberekening
12. Prijzen klaarzetten en later publiceren

📹 - Introductie prijslijsten

Soort prijslijsten

Elk type heeft één of twee eigen prijslijsten (eenvoudige of ingewikkelde). Voor je eigen website werk je standaard met de ingewikkelde prijzen.

Het is mogelijk om naast je eigen (ingewikkelde) prijslijst een eenvoudige prijslijst te gebruiken voor touroperators. Deze eenvoudige prijslijst werkt alleen op basis van nachtprijzen.

Per kanaal stel je in welke soort prijslijst geldt.

1. Klik rechts boven op het  Tandwieltje;
2. Kies in het rechter submenu voor  Kanalen;
3. Klik op  Bewerk bij het kanaal waarvan je de prijslijst wilt aanpassen;
4. Sla de wijziging op door op  Kanaal bewaren te klikken.

Jaar - en weekoverzicht

Als je naar de prijslijsten gaat, zie je standaard in het jaaroverzicht. Het jaaroverzicht is bedoeld om jou een globaal beeld te geven van je prijsbeleid. Je hebt de mogelijkheid om af te wijken van de jaarperiodes. Dit kun je verwerken in het betreffende  weekoverzicht

Legenda

Per nummer (zie screenshot hieronder) leggen we uit wat de betekenis van dit item is.

1. Navigatie om de prijzen van een vorig- of volgend jaar te bekijken;
2. De prijsgenerator waarmee je gemakkelijk prijslijsten invoert voor een langere periode;
3. De week inclusief weeknummer. Door hierop te klikken, ga je verder naar de prijzen van deze specifieke periode;
4. Aan de hand van de 'vinkjes' kun je prijzen aan- of uitzetten;
5. Prijzen invoeren en/of wijzigen;
6. Prijsperiodes toevoegen aan de prijslijst;
7. Prijslijst type aanpassen;
8. Prijzen kopieren van bijvoorbeeld 2019 -> naar 2020;
9. Prijzen kopieren van een andere prijslijst;
10. Prijzen indexeren voor een bepaalde periode.

Gele kleur

De week waarin je een aanpassing hebt gedaan, dus waar je een afwijkende prijs invoert, wordt in het jaaroverzicht geel. Door in de linker kolom op de betreffende week te klikken, ga je naar het weekoverzicht waarin je specifieke aanpassingen in de prijs kunt doen. Als je vanuit het jaaroverzicht over de betreffende gele week hoovert, zie je direct wat de afwijkende weekprijzen zijn.

Let op: Hoe zie je of er afwijkende prijzen in het weekoverzicht zijn die de prijzen in het jaaroverzicht overschrijven? In jaaroverzicht maak je de standaard prijzen. Als je daarvan afwijkt op weekniveau, dan wordt de prijs in het jaaroverzicht niet automatisch aangepast.

De prijs in het jaaroverzicht wordt geel in het weekoverzicht + de data (het weeknummer) in het jaaroverzicht wordt geel.

Kolommen

Je  bepaalt zelf welke prijskolommen in het overzicht staan. Tip: gebruik alleen de meest voorkomende kolommen om zo overzicht te behouden.

Toevoegen kolom

Op de volgende manier voeg je een prijsperiode toe aan de prijslijst.

1. In het prijsoverzicht klik je op het potloodje;
2. Klik vervolgens op   + Nieuw;
3. Stel de gewenste nieuwe prijsperiode samen;
4. Klik op   Prijsperiode toevoegen;
5. Indien gewenst, kun je de prijsperiodes verslepen door de streepjes ingedrukt te houden en te swipen om de volgorde aan te passen in het prijsoverzicht.

Volgorde kolom wijzigen

De volgorde van de prijsperiodes wijzig je door door te klikken op de streepjes voor de gewenste periode en dit ingedrukt te houden. Terwijl je dit indrukt swipe je om de volgorde aan te passen in het prijsoverzicht.

Verwijderen kolom

Je kunt een prijsperiode verwijderen door achter de betreffende prijsperiode te klikken op   Verwijderen.

Betekenis symbool vlag

Aan de hand van het vlaggetje in de kolom van het weeknummer geven we aan of er een feestdag is gedurende deze week. Zweef met je muis over het vlaggetje om te zien welke feestdagen in deze week vallen.

Length Of Stay - Vaste prijs voor vaste verblijfsduur

In de weekweergave kun je een vaste prijs instellen voor een bepaalde verblijfsduur, bijvoorbeeld een speciaal tarief voor 3, 7 of 14 nachten. Let op: je voert hier de prijs in voor het totaal aantal nachten (dus niet de nachtprijs).

Je kunt prijzen op weekniveau aan- en uitzetten. Dit is handig, omdat je dan nog flexibeler kunt zijn in de prijzen die jij aanbiedt. Daarnaast kun je de 'gaten' in het planbord vullen waardoor de bezetting verhoogd kan worden.

Prijzen invoeren en wijzigen

In het prijsoverzicht kun je op verschillende manieren een prijs invoeren en/of wijzigen:

• Door een prijs in te voeren in één van de beschikbare velden. Dit kan via het jaar- en weekoverzicht;
  • Door de prijsgenerator te gebruiken aan de bovenzijde van de pagina.

Na het doorvoeren van een wijziging, klik je links onderin op  Prijslijst bewaren. Hierna is de prijslijst opgeslagen en gepubliceerd.

Belangrijk, let op! Als je een prijs van € 0,- invoert, dan is de accommodatie gratis te boeken! Laat het vlak leeg of voer een prijs in, maar gebruik nooit € 0.

Prijslijst types

Bij het instellen van de prijslijst, bieden we drie verschillende  prijslijst types aan.

• Standaard: Dit is een prijslijst waarin nachtprijzen, weekendprijzen, weekprijzen en dergelijke prijsstellingen mogelijk zijn. Voor elke gewenste datum en verblijfsduur is een prijs in te stellen;
  • Variabel: Dit is een prijslijst waarin alleen nachtprijzen mogelijk zijn. Oftewel prijzen voor een verblijfsduur van één nacht. Het is hierbij mogelijk om een korting te rekenen na een bepaalde verblijfsduur.
    Bijvoorbeeld: Een periode heeft een nachtprijs van 100 euro en na 3 nachten wordt de nachtprijs 80 euro. Bij een verblijf van 5 nachten is de prijs dan 460 euro (3 x 100 euro en 2 x 80 euro);
  • Variabel (retroactief): Dit type prijslijst is vergelijkbaar met variabel, alleen nachtprijzen zijn mogelijk. Het verschil is dat de korting retroactief vanaf de eerste nacht wordt berekend.
    Bijvoorbeeld: Een periode heeft een nachtprijs van 100 euro en na 3 nachten 80 euro.  Bij een verblijf van 2 nachten is de prijs 200 euro. Bij een verblijf van 5 nachten is de prijs 400 euro (5 x 80 euro).

Je vindt deze prijslijst types op de volgende manier:

1. Klik op de gewenste prijslijst;
2. Klik vervolgens rechts boven op  Wijzig type. Je komt in een keuzemenu. Hier heb je de keuze uit drie verschillende prijslijst types;
3. Kies het gewenste type en klik op  Prijslijst bewaren.

Indexatie

Het is mogelijk om prijslijsten te indexeren. Dit betekent het automatisch verhogen van een prijslijst met een zelf te kiezen percentage of bedrag bij het kopiëren van een prijslijst naar een volgend jaar of naar een ander accommodatietype met behoud van de feestdagen. De bedragen kunnen ook automatisch afgerond worden op een gewenst bedrag met een zelf te kiezen afrondingsrichting.

Prijzen kopiëren naar volgend jaar

Je kunt een prijslijst kopiëren naar een volgend jaar met behoud van de feestdagen én met een indexatie van een zelf te kiezen percentage.

1. Klik op de gewenste prijslijst ;
2. Klik vervolgens rechts boven op  Kopieer jaar;

3. Selecteer het jaar waar je naar wilt kopiëren;
4. Voer eventueel een indexatie door door te klikken op  Indexatie toepassen;
5. Klik ten slotte op:  Ik begrijp het, kopieer de prijzen.

Let op: Na het maken van een kopie, raden wij aan om de prijzen en periodes te controleren, met name rond feestdagen.

Prijzen kopiëren van ander type

Naast het kopiëren van een prijslijst naar een volgend jaar, kun je ook een prijslijst kopiëren naar een ander type. Hierbij kun je nog kiezen om een bepaalde periode te kopiëren.

1. Klik op de gewenste prijslijst ;
2. Klik vervolgens rechts boven op  Kopieer van een andere prijslijst;

3. Selecteer het type waarvan je wilt kopiëren;
4. Geef een eventuele periode op;
5. Voer eventueel een indexatie door door te klikken op  Indexatie toepassen;
5. Klik ten slotte op:  Ik begrijp het, kopieer de prijzen.

Let op: Na het maken van een kopie, raden wij aan om de prijzen en periodes te controleren, met name rond feestdagen.

Prijzen indexeren per periode

Het is mogelijk om prijzen te indexeren voor een bepaalde periode:

1. Open de te indexeren prijslijst;
2. Klik op  Pas indexatie toe op periode;

3. Voer de te indexeren periode in;
4. Kies de manier van indexeren en eventuele afrondingswijze.

Prijsberekening

Een prijslijst berekent altijd de prijs zo voordelig mogelijk voor de bezoeker.

Bijvoorbeeld: De huurprijs is lager dan mijn weekprijs. Hoe kan dat?

In de meeste gevallen heb je dan ook een weekend + midweek prijs die samen goedkoper is dan de weekprijs. Het systeem kiest dan de samengestelde prijs boven de weekprijs, omdat de gast altijd de goedkoopste huurprijs krijgt. Bijvoorbeeld de volgende prijsstelling:

Week van maandag tot maandag: € 495,-
Week van vrijdag tot vrijdag: € 495,-
Midweek van maandag tot vrijdag: € 295,-
Weekend van vrijdag tot maandag: € 195,-

Het is in dit geval dus voor de bezoeker voordeliger om een midweek en een weekend te reserveren (€295,- + €195,- = € 490,-) dan een week van maandag tot maandag.
Op de site zal de weekprijs van maandag tot maandag weergegeven worden van € 490,- in plaats van de € 495,- aangezien een midweek en weekend ook van maandag tot maandag loopt.

Prijzen klaarzetten en later publiceren

Als gebruiker van Booking Experts wil je in sommige situaties prijslijsten voor een toekomstig kalenderjaar of verhuurseizoen klaarzetten zonder dat deze ook direct gepubliceerd worden op de online kanalen. Dit omdat gasten pas vanaf een specifieke publicatiedatum mogen boeken voor een nieuw seizoen.

In Booking Experts kun je op de volgende manier prijzen klaarzetten:

1. Ga naar de  Organisatie instellingen via het Tandwieltje en kies vervolgens voor Aankomst en vertrek;
2. Ga naar het jaar of periode waarvoor je prijslijsten wilt klaarzetten en (later) publiceren;
3. Gebruik de aankomst vertrek generator om alle aankomst en vertrekdagen uit te zetten voor de gehele periode waar je prijzen voor wilt klaarzetten.

4. Zet vervolgens alle prijzen in de prijslijsten zoals je gewend bent;
5. Door het vooraf dichtzetten van de aankomst en vertrekdagen van de zojuist ingevoerde prijsperiodes voorkom je dat prijzen direct via de online kanalen gepubliceerd worden. Ook voor reserveringen via de backoffice zullen de prijzen niet actief boekbaar zijn;

6. Tot slot kun je de aankomst vertrekgenerator weer gebruiken om de voorheen dichtgezette aankomst en vertrekdagen weer open te zetten, en zo de klaargezette prijzen online te publiceren en boekbaar te maken via front- en backoffice.