Periodieke kostenposten aanmaken

De periodieke kostenposten dienen eerst aangemaakt te worden voordat ze bij een eigenaar in rekening gebracht kunnen worden.

Periodieke kostenposten aanmaken

Ga via de eigenaren module naar Standaard periodieke kosten. Klik vervolgens op de knop +Nieuw.


Bij het aanmaken van een periodieke kostenpost heb je de mogelijkheid om te kiezen voor drie verschillende opties.

  • Jaarbedrag Een periodieke kostenpost met een jaarbedrag is een kostenpost die van toepassing is op de periode van een volledig jaar. Het gaat hierbij om vaste kosten die jaarlijks terugkomen. De ingangsdatum van het jaarbedrag is de datum waarop de afspraak met de eigenaar ingaat of de datum waarop de eerste factuur aan de eigenaar wordt verzonden.
  • Jaarbedrag met een vaste datum Een periodieke kostenpost kun je ook instellen als jaarbedrag met een vaste datum. Dit geeft je de mogelijkheid om de eigenaar (of jaarplaatshouder) op vaste momenten in het jaar te factureren. Deze optie wijkt af van de bovenstaande optie (een jaarbedrag), omdat je in dit geval een jaarbedrag factureert op een vaste datum.
  • Kwartaalbedrag Een periodieke kostenpost kun je ook instellen als kwartaalbedrag. Dit geeft je de mogelijkheid om de eigenaar (of jaarplaatshouder) op 4 vaste momenten in het jaar te factureren.
  • Maandbedrag Een periodieke kostenpost kun je ook instellen als maandbedrag. Dit geeft je de mogelijkheid om de eigenaar (of jaarplaatshouder) op 12 vaste momenten in het jaar te factureren.

Stel je hebt een periodieke kost die ingesteld staat per kwartaal maar geldt voor een deel van het kwartaal. Dan wordt deze kost als volgt berekend:

(Kwartaalbedrag x 4 (eerst naar jaarbedrag)) / 365 * aantal dagen

  • Vast bedrag per factuur Periodieke kostenposten met een vast bedrag per factuur kun je gebruiken voor een éénmalige of incidentele facturatie aan een eigenaar. Er is geen periode aan deze factuur en/of kostenpost van toepassing, omdat de berekening van de kostenpost op de factuur niet afhankelijk is van de periode waarover afgerekend wordt.

Nadat je een keuze hebt gemaakt uit een van de bovengenoemde opties vul je de overige gegevens in. Bij de prijs heb je de mogelijkheid om alvast een toekomstige prijs voor een toekomstige periode op te geven.

Energiekosten voorschot

Maak je een standaard periodieke kostenpost aan voor een voorschot energiekosten? Vink dan Energiekosten voorschot aan. Meer informatie hierover lees je hier.

🇬🇧 🇩🇪

Heeft dit je vraag beantwoord? Bedankt voor je feedback Er was een probleem met het versturen van jouw feedback. Probeer het later opnieuw.