Types

🇬🇧 English translation

Binnen Booking Experts werken we met types. Types zijn een overkoepelde soort accommodaties. Als je bijvoorbeeld vijf dezelfde luxe chalets met sauna hebt, dan maak je deze als één type aan. Je hoeft dan maar één keer de foto's en prijzen in te voeren. Als je het type aangemaakt hebt, dan kun je de accommodaties (ofwel: de individuele objecten) aanmaken. 

1. 📹 - Inleiding over het aanmaken van types
2. Type aanmaken
3. Media (o.a. foto's) toevoegen
4. Type bewerken
5. Type archiveren
6. Type en kamerindeling
7. Type en ID-nummer
8. FAQ - Veelgestelde vragen

Let op: Pas als aan alle vier de onderstaande voorwaarden voldaan is, is het type zichtbaar in de zoek & boek.

 • Type aangemaakt;
 • Ten minste één foto toegevoegd;
 • Prijzen ingevoerd;
 • Ten minste één actieve accommodatie gekoppeld aan het type. 

📹 - Inleiding over het aanmaken van types


Nieuw type aanmaken

1. Ga naar het tab  Inrichting;
2. Klik in het rechter submenu op  Types;
3. Klik vervolgens op  Nieuw.

4. Filter op het Verhuursegment waar je het type voor wilt aanmaken (werk je met één verhuursegment dan heb je hier geen keuze);
5. Selecteer de Voorwaarden die op dit type van toepassing zijn;
6. Hier kun je een foto uploaden van de gastheer/vrouw van dit type. Deze zal dan bij de accommodatie in de Zoek&Boek worden getoond;
7. Vink aan indien je dit type wilt uitlichten op de website.

Let op: De functionaliteit Uitgelicht is alleen bruikbaar wanneer er naast Booking Experts gebruik wordt gemaakt van het ParkCMS. Je kunt types uitlichten op de website. Bij zoekresultaten wordt de uitgelichte types groter weergegeven. Ook is het mogelijk om middels een widget deze specifieke types in een overzicht uit te lichten.

8. Voer de naam van het type in;
9. Maak een korte omschrijving (voor de zoekresultaten);
10. Gebruik eventueel unieke kenmerken;

Let op: Dit zijn niet de filter kenmerken in de zoek & boek. Unieke kenmerken zijn eigenschappen die je niet echt in een generieke lijst van kenmerken (waar je op kan filteren) kunt uitdrukken. Ze zijn zo specifiek dat ze waarschijnlijk maar 1 keer voorkomen, zoals een jacuzzi of privézwembad. Zie hieronder een voorbeeld van unieke kenmerken.

11. Voer een uitgebreide omschrijving van het type in;

Meer informatie: Indien van toepassing kun je door op het vlaggetje te klikken de buitenlandse vertaling invoeren.

12. Vul de facturatiegegevens in:

 • Facturatie bijzonderheden. Hier heb je een vrij in te vullen vak wat je zou kunnen gebruiken om bijvoorbeeld te vermelden dat er bepaalde kosten op het park afgerekend dienen te worden of dat er bepaalde voorwaarden van toepassing zijn.
 • Bijlage tekst voor e-mails. Hier heb je een vrij in te vullen vak wat je zou kunnen gebruiken voor aanreisinformatie of het vermelden van een sleuteladres.
 • Factureer de huur niet. Wanneer aangevinkt wordt dat de huur wel zichtbaar is voor de bezoeker dan weet hij dus wel wat aan huur gerekend wordt, maar de bezoeker rekent de huur niet af. Dit wordt bijvoorbeeld door de eigenaar zelf geregeld op het moment dat de reservering geplaatst is. De huur wordt wel op de factuur genoemd als zijnde een post die nog afgerekend moet worden.
 • Grootboekrekening. Bepaal op welke grootboekrekening de huur geboekt moet worden.

13. Voer het maximum aantal personen in. De eerste regel gebruik je om aan te geven wat het totale maximum aantal personen is wat toegestaan is. In deze regel dien je altijd senioren, volwassenen, jongeren en kinderen aangevinkt te hebben. In de regels daaronder kun je verder specificeren, eventueel per leeftijdscategorie. 

14. Vul de aantallen in. Dit kan je ook weer in de zoek & boek uitlichten; 

15. Voer de type details in. Geef hier de volgende zaken aan:

 • Indien van toepassing een Referentiecode;
 • Het minimum en maximum aantal te boeken nachten voor dit type;
 • Of je de meterstanden met de gast wilt verrekenen;
 • De ID code van het vorige reserveringssysteem, dit wordt gebruikt bij het importeren van reserveringen;
 • Indien afwijkend dan de vestiging van het park, de adresgegevens;
 • Indien afwijkende aankomst- en vertrektijden van toepassing zijn kun je deze hier overschrijven en worden deze tijden overgenomen op de reserveringsbevestiging;
 • Is late check-out toegestaan, en zo ja: tot hoe laat?
 • Mogen gasten vandaag nog reserveren, en zo ja: tot hoe laat? Dit is een instelling omdat je tijd nodig hebt voor bijvoorbeeld de schoonmaak. 

16. Geef per categorie de kenmerken aan die van toepassing zijn op alle accommodaties die gekoppeld zijn aan dit type. Lees hier hoe je kenmerken aanmaakt;
17. Klik op  type toevoegen om het type aan te maken.

In het overzicht krijg je gelijk een goed beeld van de gegevens die ingevuld zijn. In de tabs kun je de overige gegevens invullen. Om een type terug te zien in de zoek & boek, moeten ook de volgende dingen gebeuren: 


Media (o.a. foto's) toevoegen

Hieronder lees je hoe de media van de types werkt.

Foto's toevoegen

Afbeeldingen kunnen vanaf het bureaublad versleept worden naar het vlak voor de afbeeldingen. Het is ook mogelijk om afbeeldingen te uploaden door in het vlak te klikken. Je kunt meerdere foto's tegelijk selecteren en deze in één keer uploaden. 

Je kunt foto's ook kenmerken als zomer- of winter foto's. Wanneer je foto's kenmerkt als zomer dan zullen deze, wanneer de bezoeker boekt in de periode vanaf 1 maart tot en met 30 november als eerste getoond worden. Boekt de bezoeker in de periode 1 december tot 1 maart, dan zullen eerst de winterfoto's getoond worden. 

Als je over de foto hoovert (zweeft), dan krijg je de mogelijkheid om de foto te kenmerken door op één van de drie opties te klikken.

Volgorde foto's wijzigen

De volgorde kun je wijzigen door de plaatjes te verslepen. Door te klikken op  Bekijk in front-office kun je direct zien hoe dit type wordt weergegeven.

Let op: Foto's kun je het beste plaatsen in zo hoog mogelijke resolutie. Booking Experts verkleint de foto's tot maximaal 2048px bij 2048px.

Youtube video toevoegen

Plak de volledige URL-link van het youtube filmpje in de daarvoor beschikbare adresbalk. Wil je een aparte video gebruiken voor de zomer of winter periode dan kun je dit bovenaan selecteren en een nieuwe link plakken.

Bijlagen toevoegen

Je kunt bijlagen toevoegen die je mee wilt sturen met bijvoorbeeld een auto e-mail. Denk hierbij aan een inventaris lijst. 


Type bewerken

1. Ga naar het tabblad  Inrichting;
2. Kies in het rechter submenu voor  Types;
3.  Selecteer het type dat je wenst te wijzigen door op de naam te klikken;
4. Bij de verschillende tabs kun je o.a. de foto's aanpassen, de prijzen aanpassen of accommodaties bekijken;
5. Voor het wijzigen van de tekst of het aantal nachten/personen, klik op  Bewerk.


Type archiveren

Een accommodatie type kan alleen gearchiveerd worden indien er geen actieve accommodaties (in de verhuur) aan gekoppeld zijn.

1. Ga naar het tabblad  Inrichting;
2. Kies in het rechter submenu voor  types;
3.  Selecteer het type dat je wenst te wijzigen door op de naam te klikken;
4. In het overzicht kun je de foto's aanpassen, de prijzen aanpassen of accommodaties bekijken;
5. Klik op  Archiveren.

Als het knopje niet te selecteren is zul je er voor moeten zorgen dat de accommodaties die nog in de verhuur staan uit de verhuur komen. Daarna is de button actief en kun je het type archiveren.


Type en kamerindeling

Van een type kun je een kamerindeling aanmaken zodat de bezoeker een idee krijgt van hoe de accommodatie is ingedeeld. Voor deze indeling is het noodzakelijk dat de module  Kamerindeling is ingeschakeld. Heb je deze module niet maar wil je hier wel gebruik van maken? Stuur dan een e-mail naar support@bookingexperts.nl.

1. Maak een nieuw type aan of kies het type waar je de indeling van wilt aanmaken; 
2. Klik op het tab  Kamerindeling;
3. Klik op  Toevoegen of op Maak je eerste kamer;

4. Geef een etage op, bijvoorbeeld Begane Grond, 1e verdieping etc. Mis je een etage dan kun je deze direct aanmaken;
5. Geef een kamertype op bijvoorbeeld Woonkamer, Slaapkamer etc. Mis je een kamertype dan kun je deze direct aanmaken;
6. Geef een nummer of omschrijving van de kamer op;
7. Bepaal per categorie de kenmerken die op deze kamer van toepassing zijn;
8. Klik vervolgens op  Kamer toevoegen.

Indien gewenst kun je vooraf ook de etages en de kamertypes aanmaken.

1. Ga via het tandwieltje naar parkinstellingen;
2. Kies in het rechter submenu voor etages en/of kamertypes.


Type en ID-nummer

In het overzicht van de types wordt het ID-nummer weergegeven van het type. Sommige touroperators hebben dit nummer nodig om te kunnen koppelen.

1. Ga naar het tabblad  Inrichting;
2. Klik in het rechter submenu op  Type;
3. In het overzicht vind je de ID-nummers per type.


FAQ - Veelgestelde vragen

Hieronder vind je antwoord op de meest gestelde vragen.

 • Heb je een type ingevoerd en wordt deze niet zichtbaar in de zoek & boek?

- Is er een foto toegevoegd aan het type? Wanneer er geen foto is toegevoegd kan het type niet worden weergegeven in de zoek & boek. Is er geen foto toegevoegd, voeg deze dan eerst toe door het type te bewerken;
- Is er een prijslijst ingevuld voor dit type? Wanneer er geen prijzen zijn ingevuld kan het type niet worden weergegeven op de site. Is er nog geen prijslijst ingevuld, vul deze dan eerst in om dit type zichtbaar te maken op de site;
- Is er tenminste één accommodatie aan gekoppeld? Wanneer er geen actieve accommodaties aan gekoppeld zijn kan het type niet geboekt worden en is het type niet zichtbaar op de site. Zorg dus altijd dat er één actieve accommodatie gekoppeld wordt aan dit type. 

Mocht aan al deze punten zijn voldaan en de accommodatie is nog niet zichtbaar in de zoek & boek, dan neem dan contact met ons op.

 • Welke gevolgen heeft het wanneer ik een type migreer naar een ander verhuursegment?

Wanneer je een type migreert naar een ander verhuursegment dan heeft dit gevolgen voor de van toepassing zijnde kostenposten. Deze zijn namelijk niet meer van toepassing en zul je dus voor dit soort moeten aanmaken. 

Voor elk verhuursegment wordt op de site een  tab aangemaakt waar de types die gekoppeld zijn aan het soort worden weergegeven. Hoe meer verschillende soorten je hanteert des te meer moet de bezoeker klikken om de beschikbaarheid te zien. We adviseren dan ook zo min mogelijk verhuursegmenten te gebruiken.

Accommodatiesoort cms
 • Waar zie ik de youtube video terug wanneer ik deze toevoeg aan media in een type?

Wanneer in het type onder media een youtube video wordt geupload, dan wordt deze getoond onderaan de accommodatieomschrijving op de accommodatiepagina in de zoek en boek.

type youtube op fo
 • Ik wil mijn accommodatie alleen in de backoffice boekbaar hebben en niet in de zoek & boek, hoe doe ik dat?

Als de afbeeldingen van de dit type worden weggehaald zal deze niet meer worden weergegeven in de zoek & boek. Dan is deze alleen boekbaar in de backoffice. 

 • Bij het wijzigen van een type krijg ik een melding: Unieke kenmerken mag maximaal 5 kenmerken bevatten', terwijl ik maar 5 kenmerken heb ingevoerd.

Wanneer je gebruik maakt van automatische vertaling worden de unieke kenmerken natuurlijk ook vertaald. De Nederlandse woorden worden naar Engels en/of Duits vertaald. Door deze vertaling kan het voorkomen dat er een komma te veel wordt geplaatst bij de vertalingen. Het is daarom van belang om op het Engels en Duitse vlaggetje te klikken wanneer je het type opent middels bewerk en dit terug te zetten naar maximaal 5 'komma's.  

 • Waar kan ik zien wat het minimum aantal nachten voor een bepaald type is? En als ik het minimum aantal nachten instel, waar moet ik dan rekening mee houden?

Het minimum aantal nachten bepaal je bij de instellingen van het type. Deze vindt je terug in het overzicht van het type. Wanneer je een nieuw type aanmaakt staat het minimum aantal nachten standaard op 2 nachten ingesteld. Dit kun je naar wens instellen.

Let op! Het is van belang rekening te houden met de prijslijst die je voor dit type hebt aangemaakt. De instelling van het minimum aantal nachten heeft namelijk invloed op de prijsperiodes die je instelt. Wanneer je bijvoorbeeld een week, midweek en weekend als prijsperiodes in Booking Experts instelt voor een bepaald type, dan is het niet mogelijk om twee nachten in het CMS te selecteren. Ook al staat het minimum aantal nachten voor dit type op twee nachten. 

Mocht het zo zijn dat je wel een nachtprijs aanbiedt en deze in Booking Experts instelt, dan is het in het CMS mogelijk om twee nachten te selecteren voor dit type mits er een minimum van twee nachten voor dit type is ingesteld. Wanneer het minimum aantal nachten voor het type twee is, dan is het niet mogelijk in het CMS één nacht te selecteren.

Tevens is het van belang rekening te houden met de aankomst en vertrek voor dit type of de algemene aankomst- en vertrekdagen van het park en/of hotel. Dit heeft namelijk ook invloed in de kalender in het CMS.

Voorbeeld: Je hebt een nachtprijs in Booking Experts ingesteld en de bezoeker op de website wil van maandag t/m woensdag verblijven. Het minimum aantal nachten van het type waar deze gast een reservering voor wil maken staat op twee nachten ingesteld. Dit betekent dat het mogelijk is om te reserveren. Echter, in Booking Experts staat ingesteld dat maandag geen aankomstdag is waardoor het in de kalender in het CMS niet mogelijk is voor deze periode te kiezen. De gast kan bijvoorbeeld vanaf dinsdag drie nachten selecteren.

Heeft dit je vraag beantwoord? Bedankt voor je feedback Er was een probleem met het versturen van jouw feedback. Probeer het later opnieuw.